Home | Amb. Personeel | Contact Us | Site Map Ambassade van Mexico in Nederland
Your Options
INLEIDING
HET LAND
DE GESCHIEDENIS
MEXICO VANDAAG
GENIET VAN MEXICO
ONZE CONTACTGEGEVENS

 

MEXICO VANDAAG

• Modern Mexico • De Economie • Onderwijs •

 

Modern Mexico

* Wanneer werden de Olympische Spelen gehouden in Mexico? * Waarom is het Plein van de Drie Culturen zo genoemd? * Welke bijzondere dingen kun je vinden in het metrosysteem van Mexico Stad?

Gedurende deze eeuw heeft Mexico veel veranderingen ondergaan. Terwijl de Europeanen leden onder de Eerste Wereldoorlog, had Mexico zijn Revolutie. De revolutionairen waren succesvol en voerden langzaamaan hervormingen in die het hele regeringssysteem veranderde en die de nieuwe grondwet van 1917 introduceerden.

Tijdens de jaren die volgden leefde Mexico in alle rust en de economie groeide geleidelijk. De bevolking groeide en veel mensen ruilden het plattelandsleven in voor een leven in de stad. Mexico was een nieuwe fase in gegaan om een modern land te worden.

Mexico is al lid van de VN (Verenigde Naties) sinds die was opgericht net na de Tweede Wereldoorlog en is altijd voorstander geweest van nucleaire ontwapening. Mexico is nauw betrokken bij het werk van veel internationale organisaties, zoals OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten), OECD (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) en bij de aan de VN gelieerde organisaties zoals UNICEF (het VN-Kinderfonds).

In 1968 werden in Mexico de Olympische Spelen gehouden, waarvoor het Olympisch Stadion in Mexico Stad en andere stadions in het land gebruikt werden. Het WK voetbal werd maar liefst twee keer gehouden in Mexico, in 1970 en in 1986.

Mexico Vandaag

Mexico houdt tegenwoordig het midden tussen een zeer modern land en een ontwikkelingsland.

In de meeste staten, en dan vooral in de steden, hebben ze hetzelfde technische niveau en hetzelfde soort bedrijven als in Nederland. In andere staten is het contrast tussen steden en dorpjes duidelijker, in het bijzonder in sommige rurale en inheemse gebieden in het zuiden, bijvoorbeeld in Oaxaca, Guerrero en Chiapas. Hier gaat de modernisering veel langzamer.

De regering werkt er hard aan om de extreme armoede te verminderen en het welzijn van alle Mexicanen te bevorderen, zonder dat daarbij de tradities van het land verloren gaan.

Mexico Stad

De hoofdstad van Mexico is een hele grote stad met meer dan 20 miljoen inwoners. Het ligt 2.240 meter boven de zeespiegel in de Vallei van Mexico en wordt omgeven door een ring van bergen. Mexico Stad ligt op de plaats van de oude Azteken hoofdstad Tenochtitlan, die op een meer is gebouwd.

Het meer is geleidelijk drooggelegd of opgevuld en de ontstane ruimte is gebruikt om huizen en gebouwen op te zetten. Maar sommige kleine meertjes bestaan nog, zoals Xochimilco, waar je kunt varen in de kanalen zoals de Azteken dat deden. Hier kun je het door de Azteken voor de landbouw ontwikkelde Chinampa systeem terug vinden. Andere meren zijn beschermde gebieden, zoals het Texcocomeer, waar een grote hoeveelheid wild en vogels wonen, zoals valken.

Mexico is een ontmoetingspunt van drie verschillende periodes uit de geschiedenis van het land. Er is tegenwoordig in Mexico Stad een mix van oud, koloniaal en modern. Je kunt de overblijfselen zien van oude Azteekse tempels, Spaanse kerken en moderne gebouwen. Op één van de pleinen in de stad komen deze drie stijlen samen, dit is La Plaza de las Tres Culturas (het Plein van de Drie Culturen).

Ook zijn er veel musea om te bezoeken, waaronder het Papelote Museo del Niño (het paperassen museum voor kinderen) dat ook in het Chapultepecpark ligt. Ze hebben er exposities en informatie over de wetenschap, communicatie, het menselijke lichaam, kunst en de wereld.

Er zijn veel dingen te bezichtigen in Mexico Stad, o.a. het Palacio de Bellas Artes (Paleis van Schone Kunsten), het hoofdplein Zócalo, waar het Nationale Paleis en de Kathedraal staan, de Torre Latinoamericana (De Latijnsamerikaanse toren) waar je het mooiste uitzicht over Mexico Stad hebt en een heel groot, centraal gelegen park Chapultepec, waar je naast een kermis, een aangelegd meer, fonteinen, tuinen en een dierentuin aantreft. Hier wandelen families graag rond op zondag.

Vanwege de hoogte, grootte, industrie en autogebruik heeft de vervuiling in Mexico Stad de neiging om "ingesloten" te raken door de koude lucht van de omliggende bergen, en dan kan het erg heiig zijn. In 1989 heeft de Overheid nieuwe plannen geïntroduceerd om het probleem te verminderen.

De stad heeft een modern metrosysteem dat mensen naar hun werk en door de hele stad vervoert. Bij de halte Pino Suárez kun je in het ondergrondse station delen van een Azteekse piramide zien. In sommige grote stations zijn ook exposities, schilderijen en boekenmarkten te vinden.

Kinderen en de Toekomst van Mexico

Mexicanen zijn zich bewust van de verschillende problemen waar de wereld mee te maken heeft. De kinderen leren op school verschillende manieren om de natuurlijke omgeving te behouden en wat het belang is van het beschermen van dier- en plantensoorten. Kinderen in Mexico leren over de diversiteit van hun land, de rijke cultuur, talen en het historische erfgoed. Ze leren ook over de gevaren van drugs en de problemen die daarmee gepaard gaan, zoals gezondheid, geweld en misdrijven als gevolg van drugsmisbruik.

In juli 1997 gingen miljoenen kinderen met hun ouders naar de stembureaus tijdens de verkiezingen voor gouverneurs en senators. De kinderen mochten niet stemmen voor de verkiezingen maar hen werd gevraagd om een lijstje te maken met belangrijke rechten voor kinderen. Een duidelijke meerderheid van de kinderen vond dat naar school gaan en het krijgen van goed onderwijs het belangrijkste recht voor kinderen is.

 

 Ambassade van Mexico in Nederland.     Webmaster: ir. Gerardo Izzo