Home | Amb. Personeel | Contact Us | Site Map Ambassade van Mexico in Nederland
Your Options
INLEIDING
HET LAND
DE GESCHIEDENIS
MEXICO VANDAAG
GENIET VAN MEXICO
ONZE CONTACTGEGEVENS

 

HET LAND

• Het Land • Mexicaanse Symbolen • Flora en Fauna • De Mensen • De Regering •

Het Land

* In welk subcontinent kun je Mexico vinden? * Wat is de naam van de hoogste berg in Mexico? * Waar is het diepste ravijn van Noord Amerika?

Mexico, de Verenigde Staten en Canada vormen samen het subcontinent Noord-Amerika. Mexico grenst in het noorden aan de Verenigde Staten en in het zuiden aan Guatemala en Belize. In het westen en het zuiden ligt de Stille Oceaan en in het oosten de Golf van Mexico en de Caribische Zee.

Nederland zou ongeveer 55 keer in Mexico passen. De grootste staat, Chihuahua, heeft minder dan 3 miljoen inwoners en is alleen al veel groter dan heel Nederland.

Landschappen

Mexico heeft veel verschillende uiterlijke kenmerken. Er zijn woestijnlandschappen in het noorden, jungles in het zuiden en bergketens die het land doorkruisen het land van het noordwesten naar het zuidoosten en daar tussenin bevinden zich talrijke dalen en plateaus. Er zijn prachtige badplaatsen aan de Grote Oceaan, de Golf van Mexico, en de Caribische kust.

Mexico is verdeeld in 31 staten en de hoofdstad is Mexico Stad (Federaal District):

Staat / Hoofdstad

1 AGUASCALIENTES Aguascalientes 

2 BAJA CALIFORNIA Mexicali 

3 BAJA CALIFORNIA SUR La Paz 

4 CAMPECHE Campeche 

5 COAHUILA Saltillo 

6 COLIMA Colima 

7 CHIAPAS Tuxtla Gutiérrez 

8 CHIHUAHUA Chihuahua 

9 DURANGO Durango 

10 DISTRITO FEDERAL Mexico Stad 

11 GUANAJUATO Guanajuato 

12 GUERRERO Chilpancingo 

13 HIDALGO Pachuca 

14 JALISCO Guadalajara 

15 MÉXICO, ESTADO DE Toluca 

16 MICHOACAN Morelia 

17 MORELOS Cuernavaca 

18 NAYARIT Tepic 

19 NUEVO LEON Monterrey 

20 OAXACA Oaxaca 

21 PUEBLA Puebla 

22 QUERÉTARO Querétaro 

23 QUINTANA ROO Chetumal 

24 SAN LUIS POTOSÍ San Luis Potosí 

25 SINALOA Culiacán 

26 SONORA Hermosillo 

27 TABASCO Villahermosa 

28 TAMAULIPAS Ciudad Victoria 

29 TLAXCALA Tlaxcala 

30 VERACRUZ Jalapa 

31 YUCATÁN Mérida 

32 ZACATECAS Zacatecas

 

Vulkanen

Het land is bezaaid met vulkanen, waarvan veel nog steeds actief zijn. Een aantal van deze vulkanen behoren tevens tot de hoogste bergen van het land. Ze hebben hun namen te danken aan de inheemse bevolking, voordat de Spanjaarden arriveerden. Dit zijn de hoogste bergen van Mexico:

Citlaltépetl "berg van de sterren" 5.700m Popocatépetl "rokende berg" 5.452m Iztaccíhuatl "slapende vrouw" 5.286m

Deze bergen zijn altijd bedekt met sneeuw en zijn een grote uitdaging voor bergbeklimmers. Helaas zijn er vanwege de woeste natuur op deze bergen geen wintersportfaciliteiten mogelijk in Mexico. Enkele van de vulkanen en de omgeving zijn benoemd tot Nationale Parken.

Eén van de meest beroemde vulkanen ter wereld is te vinden in de staat Michoacán. Deze vulkaan heet de Paricutín. In 1943 was een boer zijn akkers aan het omploegen, toen hij gerommel hoorde onder zijn voeten en er rook kwam uit de gaten van de omgeploegde aarde.

Binnen zes dagen had de vulkaan een hoogte bereikt van meer dan 150 meter en waren er twee dorpen bedekt, waarvan alleen nog de kerktorens zichtbaar waren. Later bereikte hij een hoogte van meer dan 450 meter. Wetenschappers van over de hele wereld haastten zich voor deze gelegenheid naar Mexico om getuige te zijn van de geboorte van een nieuwe vulkaan.

Klimaat

Meer dan de helft van Mexico ligt ten zuiden van de Kreeftskeerkring, waardoor het grootste deel van het land een mild klimaat heeft. Toch heeft Mexico vanwege de vele bergen en valleien en de afstand tot de evenaar veel meer klimaten. Ook de hoogteverschillen zorgen voor extremen van het weer in verschillende delen van het land.

Gemiddelijke Maandelijkse TEMPERATUUR & NEERSLAG

Hoogte (H) in meters, neerslag (N) in centimeters, temperatuur (T) in graden Celsius

In de droge hitte van de noordelijke vlaktes kan de temperatuur overdag oplopen tot meer dan 40° Celsius en kan het 's nachts erg koud worden. Maar in sommige gebieden aan de kust en in het zuidoosten kent men slechts het regenseizoen en het droge seizoenvochtige of droge seizoenen. In heel Mexico schijnt bijna het hele jaar de zon, maar soms is er sneeuw te zien in sommige noordelijke staten en op de bergtoppen.

Rivieren, Meren en Watervallen

De langste rivier in Mexico is de Río Bravo, die bijna meer dan de helft van de grens met de Verenigde Staten vormt. Bijna alle Mexicaanse rivieren ontspringen in één van de twee belangrijkste bergketens - de westelijke Sierra Madre of de oostelijke Sierra Madre - en zijn meestal kort.

Rivieren in het westen, zoals de Yaqui of de Lerma monden uit in de Stille Oceaan, terwijl die in het oosten, zoals de Usumacinta en de Pánuco, uitkomen in de Golf van Mexico. In de zuidelijke staten Quintana Roo en Yucatán zorgt de poreuze kalksteen voor ondergrondse rivieren die uitmonden in de Caribische Zee. Cenotes zijn natuurlijke bronnen, die ontstaan wanneer de bovenlaag van deze rivieren instort en het ondergrondse water aan de oppervlakte komt.

Mexico heeft veel meren en het Chapala meer, dat ligt tussen staten Jalisco en Michoacán, is het grootste van het land. In de staat Chiapas liggen midden in de Lacandon jungle de prachtige Agua Azul (blauw water) watervallen van de rivier de Usumacinta.

Het Koperravijn

Het diepste ravijn van het Noordamerikaanse subcontinent kun je vinden in Chihuahua, Mexico. Dit is het Koperravijn Nationaal Park, dat ondanks het feit dat het in de woestijn ligt, rijk is aan planten en bomen. Het ravijn dankt zijn naam aan het koperkleurige gesteente.

Regionale economie

De meeste Mexicanen wonen in steden en werken in de handel, de dienstverlenende sector of fabrieken. In het grensgebied met de Verenigde Staten zijn de steden steeds groter geworden en veel Mexicanen trekken daar naar toe om een baan te vinden in de snel groeiende industrie. Steden zoals Monterrey (in de staat Nuevó Leon) zijn productiecentra geworden voor fabrieksproducten, zoals auto's, staal en glas.

De belangrijkste banken en financiële instellingen zijn te vinden in Mexico Stad, Guadalajara en Monterrey. Mijnbouw is belangrijk in steden als Zacatecas waar zilver, koper, lood en zink gewonnen wordt.

Eén derde van de Mexicaanse families woont op het platteland, waar landbouw nog steeds het belangrijkste bestaansmiddel is. In de zuidelijke staten Oaxaca en Chiapas leven veel Mexicanen van de textielindustrie, de landbouw of traditioneel handwerk.

Er zijn uitgestrekte olievelden in de Golf van Mexico in staten zoals bijvoorbeeld Veracruz en Campeche. Steden verrezen op plekken waar olie werd gewonnen, geraffineerd en verwerkt.

 

 

 Ambassade van Mexico in Nederland.     Webmaster: ir. Gerardo Izzo